Om Flåttkartet

Velkommen til flåttkart.no – en nettside hvor alle som vil kan rapportere inn flåttobservasjoner på mennesker og kjæledyr/andre dyr.

Data som blir samlet inn vil på sikt gi verdifull informasjon om den geografiske fordeling av skogflått (Ixodes ricinus) i Norge, sesongvariasjoner, samt gi en indikasjon på hvor i Norge det er høy eller lav risiko for flåttbitt. Man kan rapportere om flåttobservasjoner på seg selv, på hund eller katt – eller på vilt, som kan være aktuelt for eksempel for de som driver med jakt. Man kan rapportere inn flått som har bitt seg fast, eller flått som kryper på hud, klær eller pels. Det er også mulig å laste opp bilde av flåtten. Prosjektet er en del av et større EU-prosjekt om flått, NorthTick, som er finansiert av EU gjennom European Regional Development Fund og North Sea Region Program 2014 – 2020. I 2019 ble vi, det vil si Flåttsenteret (Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer) partner i NorthTick.

Flåttkart.no ble lansert 30.juni 2022. Det har blitt registrert ca. 10500 flåttobservasjoner til nå (oppdatert 17.nov.2022). På sikt når vi får inn enda flere observasjoner, vil det kunne gi innbyggerne informasjon om hvor i Norge det er mye eller lite flått. Formålet med dette «citizen science» prosjektet er å lage et interaktivt flåttkart for Norge basert på data samlet sendt inn av felleskapet. Det finnes kart som viser utbredelsen av skogflått i Norge, men de begynner å bli noen år gamle, og er basert på litt annen info og andre kilder. Dette blir et kart hvor «mannen i gata» bidrar inn, og vil slik være annerledes. For å kunne kartlegge flåttobservasjoner så bredt og oppdatert som mulig, håper vi at flest mulig ønsker å bidra inn i prosjektet vårt.

Kartet som nå er rullet ut, er en førsteversjon. På sikt vil man kunne klikke på hvert enkelt datapunkt på kartet for å se hva som har blitt rapportert inn samt sortere på dato – slik at man kan se hvor mye som blir rapportert inn enkelte måneder for eksempel. Innsendinger er helt anonyme, og det blir ikke lagret persondata. Man får derfor ikke tilbakemelding.

Slik rapporterer du flått

Med et par klikk kan du enkelt registrere flåttobservasjonene dine. Flåttkartet blir oppdatert daglig.

  • Klikk på «rapporter flått»
  • Du får spørsmål om registreringer av antall flått som krabber og som evt har bitt seg fast, på mennesker og på dyr
  • Du kan velge å legge til bilde
  • Du må legge inn dato for observasjonen
  • Du er ferdig

Ønsker du mer informasjon om flåttkart.no?

Kontakt Flåttsenteret på flatt@sshf.no eller 38073329/47719461